Mersul labirint ca exercițiu spiritual


Mersul în labirint este o practică străveche folosită de multe credințe diferite pentru centrarea spirituală, contemplare și rugăciune. Intrând pe calea serpentină a unui labirint, mergi încet, liniștindu-ți mintea și concentrându-te pe o întrebare spirituală sau rugăciune.

Plimbarea într-un labirint este o formă de meditație activă, care este unică din meditație în timp ce stați nemișcat, așezat sau întins. Meditația activă oferă multe beneficii, iar mersul în labirint este o experiență spirituală unică. Aflați mai multe despre meditația pe jos în labirint și despre beneficiile sale potențiale.


Ce este un labirint?

Un labirint nu este un labirint. Nu are alei oarbe sau fundături așa cum au labirinturile. Este unicursal (o linie), ceea ce înseamnă că există o singură cale către centru și înapoi. Calea se răsucește și se întoarce pe sine de multe ori înainte de a ajunge în centru. Odată ajuns în centru, există o singură cale de întoarcere.

Nu există un timp stabilit pentru cât timp este nevoie să mergi într-un labirint, deoarece fiecare este unic. Unele pot dura doar 5 minute, în timp ce altele pot dura mult mai mult.

Modelele variază de la simplu la complex, iar dimensiunile labirinturilor variază. Mersul într-un labirint necesită doar să urmezi tiparul, fără un puzzle de rezolvat. Acest lucru vă permite minții să se concentreze asupra meditației sau rugăciunii.

Labirintul simbolizează o călătorie către o destinație predeterminată (cum ar fi un pelerinaj la un loc sfânt) sau călătoria prin viață de la naștere până la trezirea spirituală până la moarte. Labirinturile pot fi făcute din piatră, lemn, plante (cum ar fi gardurile vii) sau alte materiale. Ele pot fi chiar vopsite pe podea.


Istorie

Imaginile labirintului se găsesc în multe culturi. Termenul este de origine greacă veche, iar labirintul din palatul lui Knossos din Creta figurează în mitologia greacă. Labirinturile sunt prezente în imaginile hinduse și hopi, printre multe altele.

În uz creștin, un labirint a fost construit din piatră pe podeaua Catedralei Chartres, lângă Paris, în jurul anului 1200 d.Hr., credincioșii puteau să facă o călătorie de pelerinaj la catedrală și să o completeze mergând prin labirint ca simbol final al călătoriei către Țara Sfântă.

În creștinism, mersul în labirint era folosit și ca un act de pocăință pentru păcate. Penitentul s-ar putea să o plimbe în genunchi. Labirinturile se găsesc în multe catedrale gotice din întreaga Europă.


Cum să mergi într-un labirint

Astăzi, nu există un ritual stabilit pentru plimbarea într-un labirint, dar există cărți și prelegeri care vă ajută să efectuați o plimbare în labirint. Sfatul esential este sa intri in labirint incet, linistind si limpindu-ti mintea. Puteți face acest lucru repetând o rugăciune sau o cântare.

Deschide-ți simțurile și concentrează-te asupra procesului de a face pași lenți și deliberați. Aduceți-vă în minte o rugăciune sau o întrebare spirituală pe care să o contemplați în timpul plimbării către centru.

Ajungeți în centru, faceți o pauză pentru a reflecta, rugați-vă și ascultați pentru un răspuns sau o revelație mai profundă. Acum începeți călătoria de întoarcere. Rugați-vă sau reflectați mai departe. La ieșire, absorbiți experiența printr-o reflecție continuă, rugăciune sau jurnal.

Cartea „ Walking a Sacred Path ” de Lauren Artress, DMin, vă poate ajuta să aflați mai multe despre labirinturi. Autorul, psihoterapeut și preot episcopal, ține pe larg prelegeri despre labirinturi și mersul în labirint. Ea explorează istoria și semnificația imaginii labirintului și explică cum o poți folosi pentru a te conduce către noi surse de înțelepciune, schimbare și reînnoire.


Beneficiile mersului în labirint

Mersul meditativ într-un labirint poate fi surprinzător de calmant și clarificator pentru gândurile tale. Chiar dacă nu aveți o latură spirituală, mersul lentă și intenționat într-un loc liniștit pe o cale stabilită permite un nivel de concentrare care poate fi dificil de găsit într-o viață aglomerată.

Calea designului tradițional Chartres se împletește înainte și înapoi și te duce aparent aproape de destinația din centru, apoi te trimite pe mai multe zig-zag-uri înainte să arăți din nou că te apropii de centru.

Acest lucru poate aduce în minte așteptările cu privire la obiective și modul în care pot apărea tangente imprevizibile în viață. Folosind acest timp pentru a reflecta asupra așteptărilor și obiectivelor tale și a lăsa acele gânduri să apară fără judecată, îți poate oferi pace sau noi perspective unice asupra vieții tale.

Dacă alții merg prin labirint , uneori te vei apropia de ei pe calea ta și apoi vei fi trimis mai departe. Acest lucru poate aduce în minte modul în care oamenii intră și părăsesc viața ta, permițându-ți să procesezi acele gânduri și sentimente.

Dacă labirintul este amenajat în interior, acesta poate fi într-o cameră întunecată, cu lumina lumânărilor, pentru a crea o stare de spirit liniștitoare și reflectorizante. În aer liber, un labirint se află adesea într-o zonă adăpostită, înconjurată de copaci, pentru a-i proteja pe plimbări de imagini și sunete străine.


Unde să găsești labirinturi

Labirinturile se găsesc cel mai adesea pe terenurile bisericilor și centrelor de retragere spirituală. Localizatorul de labirint mondial vă permite să căutați după țară, oraș, stat și cod poștal. Listările includ descrieri, indicații de orientare, program de lucru și fotografii.

Societatea Labirint enumeră viitoarele seminarii labirint, plimbări în grup și prelegeri în toată SUA. Este posibil să existe un club labirint local în zona dvs. Perioada spirituală a Postului Mare, care precede Paștele, este adesea o perioadă în care bisericile găzduiesc plimbări și prelegeri în labirint. Căutați labirinturi în zona dvs. și vedeți dacă vreunul dintre ele găzduiește astfel de evenimente.

De asemenea, vă puteți crea propriul labirint temporar utilizând un model de labirint de bază și așezând pietre și bețe, desenând-l în nisip sau folosind cretă. Mai multe labirinturi permanente sunt create cu poteci de grădină, plantații și pietre.


Un cuvânt de la InfoFitness.ro

Mersul în labirint este o formă de meditație activă care te poate ajuta să te eliberezi de gânduri sau comportamente, permițându-ți să-ți concentrezi intențiile sau să-ți eliberezi mintea în timp ce lași corpul să se miște pe calea predeterminată. A afla mai multe despre cum să mergi într-un labirint și la ce să te aștepți te poate ajuta să profiti la maximum de experiența ta.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
InfoFitness.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii