Mersul pe jos este unul dintre cele mai bune antrenamente cardio pentru corp, iată de ce


Există multe obiceiuri mici care ajută organismul să se simtă cel mai bine. Dintre acestea două includ mișcare și aer proaspăt. Sau pe scurt, o plimbare afară.

Dacă ai nevoie de exerciții fizice și de lumina soarelui, mersul pe jos ar putea fi antrenamentul perfect pentru tine. Plimbarea este simplă și de obicei accesibilă, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru aproape oricine. Nu sunt necesare abilități speciale, echipament sau abonament - doar găsiți o pereche de adidași de încredere și un mediu de care vă bucurați.

Citiți mai departe pentru beneficiile mersului pe jos, un exemplu de plan de antrenament pentru mers pe jos și cele mai bune practici de mers pe jos.


Beneficiile mersului pe jos

O oră de mers poate să nu fie la fel de intensă ca o oră în sală, dar este totuși o metodă valoroasă de exercițiu. Mersul pe jos are potențialul de a vă îmbunătăți atât sănătatea mentală, cât și cea fizică. În plus, vă poate ajuta să obțineți o relație mai strânsă cu mediul și comunitatea dvs. 

Antrenamentul cardiovascular este menit să vă mențină inima sănătoasă și să îmbunătățească utilizarea oxigenului de către organism. Mersul pe jos, vă ajutați corpul să învețe să folosească oxigenul mai eficient. Puteți vedea rezultatele acestui lucru pe măsură ce puteți merge din ce în ce mai departe fără să vă simțiți fără respirație.

Mersul pe jos reduce mulți dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Studii recente au descoperit că mersul pe jos crește capacitatea aerobă, ceea ce înseamnă că ajută organismul să folosească oxigenul mai eficient.

S-a descoperit că mersul pe jos reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică, precum și procentul de grăsime corporală. Toți aceștia sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Dacă credeți că aveți un risc mai mare de boli cardiovasculare, consultați un profesionist din domeniul sănătății.

Reduce stresul, anxietatea și depresia

Dacă vă confruntați cu stres, anxietate sau depresie în mod regulat, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi recomandat să faceți exerciții regulate. Din fericire, mersul în plimbări este o modalitate excelentă de a atinge acest obiectiv în timp ce vă bucurați de aer curat.

Deși acest sfat poate suna repetitiv, studiile au demonstrat că mersul pe jos ajută la atenuarea simptomelor de stres, anxietate și depresie.

Studiile au descoperit că mersul pe jos în fiecare zi poate crește frecvența unei dispoziții pozitive și poate îmbunătăți sănătatea mentală generală. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care suferă de depresie.

Multe studii au sugerat că mersul pe jos ajută la reducerea simptomelor depresiei, mai ales dacă o faci afară și obțineți puțină lumină solară. Lipsa luminii solare este direct legată de multe cazuri de depresie, mai ales dacă persoana are tulburare afectivă sezonieră (TAS).

Mersul pe jos în fiecare zi poate ajuta, de asemenea, la atenuarea stresului și a anxietății. Acest efect, deși nu este neapărat imediat, poate fi adesea observat rapid după ce ați făcut plimbarea.

Aceasta înseamnă că s-ar putea să vă simțiți mai puțin stresați chiar și după o singură plimbare, mai ales dacă vă combinați obiceiurile de mers cu alte tehnici de relaxare. Cu toate acestea, studiile au arătat că exercițiile de mare intensitate atenuează cel mai bine simptomele de anxietate.

Aceasta înseamnă că o plimbare scurtă poate să nu afecteze simptomele de anxietate la fel de mult ca și alte activități fizice, cum ar fi plimbările mai lungi, mersul rapid, joggingul sau alergarea.

Încurajează un somn mai bun

Se știe că implicarea în forme de exerciții îi ajută pe oameni să doarmă mai bine. Dar asta nu înseamnă că trebuie să faci un antrenament intens pentru a realiza o noapte bună de odihnă.

Un studiu despre activitatea fizică cu impact redus, în special mersul pe jos, a demonstrat că timpul pe care o persoană îl petrece activând într-o zi este direct legat de calitatea somnului. Cu toate acestea, trebuie menționat că a fi activ nu face decât să îmbunătățească calitatea somnului, nu și durata.

Poate scădea tensiunea arterială, zahărul din sânge și colesterolul

Deși s-a observat că mersul pe jos reduce riscul de boli cardiovasculare, există și alte beneficii pentru sănătatea fizică. Scăderea tensiunii arteriale, controlul zahărului din sânge și controlul colesterolului pot ajuta la reducerea riscului de colesterol ridicat, diabet și hipertensiune arterială.

Se știe că mersul pe jos reduce mulți dintre acești factori de risc, ceea ce înseamnă că mersul pe jos vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă și mai sănătoasă. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că cele mai bune rezultate au fost observate la studierea mersurilor sau alergărilor de intensitate moderată.

Întărește oasele și mușchii

Este important să vă mențineți oasele și mușchii sănătoși pentru a reduce riscul de pierdere a oaselor, artrită, dureri articulare și alte probleme de sănătate pe măsură ce înaintați în vârstă.

De aceea este esential sa faci miscare; cu cât începi mai devreme acest obicei, cu atât corpul tău va simți mai devreme efectele. Mersul pe jos în fiecare zi este o modalitate excelentă de a vă menține oasele și mușchii sănătoși.

S-ar putea să vă întrebați cum vă poate afecta exercițiile oasele. Exercițiile fizice sunt în primul rând bune pentru articulații, dar există cercetări în curs pentru a determina dacă exercițiile fizice pot afecta și densitatea osoasă. Această cercetare este vitală pentru persoanele cu osteoporoză sau pierderea osoasă. Este relevant și pentru femeile aflate în postmenopauză. Exercițiile fizice nu pot crește densitatea osoasă, dar se crede că poate ajuta la încetinirea sau prevenirea pierderii osoase.


Exemplu de antrenament de mers pe jos

Iată un exemplu de antrenament de mers pe jos oferit de Carol Espel, MS, Director de fitness la Pritikin Longevity Center .

 • 5 minute de întindere
 • 30 de minute de mers pe jos
 • 5 minute de întindere

Desigur, ea vă recomandă să vă faceți drum până la acest nivel de fitness. Pentru început, Espel sugerează să te obișnuiești să ieși în aer liber în fiecare zi.

Începeți cu cât de multe minute de mers pe jos este confortabil și mergeți până la 40 de minute (sau mai mult). Indiferent de nivelul tău de fitness, ar trebui să te întinzi întotdeauna înainte și după mers pe jos. 

„Încercați să mergeți vioi într-un ritm de 3 mph (mers pe o milă în 20 de minute), începând cu 10 minute pe zi în primele trei săptămâni. Creșteți încet timpul de mers cu 5 minute pe săptămână până când puteți merge 30 de minute a zi, șase zile pe săptămână”, spune John Higgins , MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth Houston.


Cele mai bune practici de mers pe jos

Este important să luați în considerare siguranța, vremea și corpul dumneavoastră atunci când mergeți la plimbări. Iată câteva dintre cele mai bune practici. 

Dacă mergeți de-a lungul unui drum, alegeți o stradă cu trotuare. În funcție de locul în care se află casa, poate fi mai sigur să mergi într-o altă locație pentru a te plimba. Puteți merge pe drumuri sau poteci.

Dacă vă aflați în apropierea unui drum și nu există trotuare, pagina guvernamentală din New York pentru Siguranța Pietonilor vă recomandă să mergeți pe aceeași parte cu traficul din sens opus, cât mai departe posibil.

Dacă ești îngrijorat că mergi singur, ar trebui să-i ceri unui prieten de încredere să meargă la plimbare cu tine. Acest lucru este mai sigur din multe motive, dar mai ales pentru că nu vei fi singur dacă se întâmplă ceva. Un prieten poate chema ajutor dacă ai nevoie.

Fundația Heart recomandă, de asemenea, să mergeți cu un prieten, deoarece vă poate oferi structură, vă poate menține motivat și poate crea experiențe bune. Asigurați-vă că amândoi aduceți un telefon și un act de identitate. Dacă afară este întuneric, ar trebui să purtați amândoi haine reflectorizante.

Espel recomandă purtarea echipamentului vizibil și reflectorizant, mai ales când mergeți dimineața devreme și seara. Trimite mesaje „nu merită riscul de a cădea de pe bordură și de a suferi o entorsă la gleznă”, ne sfătuiește ea.

Echipament de mers pe jos

Când mergeți la plimbare, este important să aveți echipamentul corect. În primul rând, veți avea nevoie de pantofi confortabili. Purtarea adidașilor pentru alergare este adesea recomandată deoarece nu au tocuri și căptușeală moale pentru a-ți amortiza picioarele.

„Dacă te lupți cu dureri la genunchi, șold sau gleznă, este important să ai o pereche de pantofi de susținere care să-ți susțină arcurile în timp ce mergi; mai ales dacă mergi pe jos perioade lungi de timp”, spune Johanna Sophia , antrenor personal certificat, BSc., Kinesiologie.

Asigurați-vă că aduceți o sticlă de apă pentru a evita insolația și oboseala. Dacă mergeți la o plimbare lungă sau o drumeție, este o idee bună să împachetați și gustări. Corpul tău are nevoie de energie pentru a funcționa, așa că oboseala sau foamea îți va afecta negativ corpul.

Institutul Național de Sănătate recomandă fructe, legume, proteine ​​slabe și cereale integrale. În funcție de vreme, este posibil să aveți nevoie și de o haină, pălărie sau mănuși. Dacă ești îngrijorat de schimbarea vremii, poți aduce un rucsac mai mare pentru jacheta și accesoriile tale.


Cine ar trebui să meargă pentru exerciții fizice?

Mersul pe jos este o formă bună de exercițiu pentru aproape oricine, indiferent de vârstă sau de nivelul de fitness. Cu toate acestea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți o problemă cronică de sănătate, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială sau o afecțiune cardiacă.

Pentru unii oameni, exercițiile fizice pot fi un obstacol dificil. Dacă aveți nevoie de motivație, luați în considerare un prieten de încredere, un animal de companie bine comportat sau puțină muzică în plimbări. Dacă nu puteți merge, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre antrenamente alternative bazate pe cardio.


Un cuvânt de la InfoFitness.ro

Luați în considerare întotdeauna sfaturile unui profesionist din domeniul sănătății atunci când faceți exerciții fizice, indiferent de forma de exercițiu. Un medic vă poate oferi sfaturi valoroase atât cu privire la exerciții fizice, cât și la sănătatea dumneavoastră generală.

Consultați imediat un profesionist din domeniul sănătății dacă aveți amețeli, dificultăți de respirație, amețeli sau dureri în timpul plimbării.

întrebări frecvente

 • Cât timp ar trebui să merg pentru cardio?

  Se recomandă ca adulții să facă 150 de minute de mișcare în fiecare săptămână. Împărțirea plimbării pe parcursul a șapte zile face ca acest obiectiv să fie realizabil și realist.

 • Ce se întâmplă dacă mergi în fiecare zi timp de o lună?

  Dacă mergi în fiecare zi timp de o lună, nivelul tău de fitness poate crește. Activitatea fizică vă poate ajuta oasele, mușchii, sănătatea cardiovasculară, tensiunea arterială și multe altele, dar rezultatele nu sunt întotdeauna vizibile după o lună.

 • Ce mușchi sunt tonifiați prin mers?

  Mersul pe jos implică în mare parte cvadricepsul, ischio-jambierii, mușchii gambei și adductorii șoldului. De asemenea, vă afectează mușchii fesieri și abdominali.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
InfoFitness.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii